onsdag 8 augusti 2012

Present och hur man syr blixtlås!Vår lilla kusin har fyllt 1 år och denna fleece jacka  plus lite annat ficka han av oss i present, denna jacka blev precis så där fin som jag ville enkel modell men med lite snygga detaljer. Jag gillar krage istället för luva på bland annat fleece jackor det blir så knöligt att ha luva sedan när overallen ska på över.
Applikationerna på ärmarna har jag gjort av lite spillbitar, jag sydde dessa i två lager det vill säga att först sydde jag på de vita jersey ringarna med satengsöm och sedan la jag de röda stjärnorna av joggingtyg ovanpå och sydde fast. Mycket enkelt och himla snyggt sedan ville jag prova något nytt på ärmen, har sett  på en del köpe kläder att det finns plats för tummen så det ville jag naturligt vis testa, att en så lite sak och enkel kan göra så stort intryck för en jacka. 
Nu är jag i färd med att sy en till lillebror och även storasyster ska få en, kan tyckas att det är helt galet att sy fleece jacka när det typ kosta 100 kr på h&m men är man synörd så är man =)

Vill ni se dom andra presenterna så finns dom här på fb sidan.Jag vet att rädslan för att göra fel med blixtlås är stor, jag har fått många frågor på slutet om detta och tycker personligen att det är lättare att både förklara och förstå om det finns bilder så därför gör jag en tutorial. Det har blivit en del på slutet hoppas ni inte tycker att jag är tråkig och jobbig =)

Tutoriol sy i blixtlås i jacka.

 Ta en sida i taget, nu kan man göra lite olika på kanten mitt fram beroende på vilket material man använder, flecce rispar sig inte så jag hoppade över att sy med overlocken men tänk på att det kan vara bra att göra om man använder ett material som inte håller sig snyggt utan hjälp.                                                                                                        
 Lägg blixtlåsets framsida mot framstyckets räta,jag nålar alltid fast mitt blixtlås man kan också tråckla fast det för hand först om man vill vara säker på att den inte flytta sig under tiden man syr fast den på maskinen. 


 Använd blixtlås pressarfoten till maskinen och sy med pressarfoten så nära det bara går kanten på blixtlåset. Jag syr alltid uppifrån och ner på båda sidorna, risken om man syr uppifrån på den ena och nerifrån på den andra att det drar sig lite olika och blixtlåset blir snett.

När man ska sy för bi själva öppnaren på blixtlåset så tycker jag att det är lättare att öppna dragkedjan sy en bit ner och sedan lyfta på pressarfoten men fortfarande ha nålen i tyget och dra upp klumpen för bi pressarfoten, sedan sänka ner den och fortsätta sy då blir det en snygg och rak söm längst hela blixtlåset.


 Här har jag dragit förbi den och fortsatt att sy. När blixtlåset är fast sydd på båda sidorna kan det vara bra att dra ihop det och se så det ser bra ut och inte är snett.

  Sedan är det bitarna som sticker ut ovanför själva blixtlåset som ska gömmas. Jag vet att en del klipper av sina bitar men jag tycker att det lätt blir fult och att dom i vissa fall kan rispas upp lite, så jag viker in mina i kragen . Vik den som på bilden med flärpen inåt i kragen. Dessa kommer inte att synas sedan när man syr igen kragen.

Nu ser det ut så här från rätan, blixtlåset slutar precis där jag ska vika kragen.

 Blixtlåset är på plats och snibbarn längst upp är in vikta, nu ska kragen vändsys.


Vänd kragen rät mot rät och blixtlåset i mellan, nu syns också snibben som jag tidigare vek in. Sy nu en söm uppifrån och ner till där kragen slutar innuti plagget. (följ den söm som du tidigare sytt)
Vänd kragen rät och då ser det ut så här, inuti kragen mot nacken kan man göra lite olika antingen så overlockar man bara krag kanten eller så kan man göra som på bilden. Jag syr på ett kantband längst hela men använder mig bara av den vänstra nålen på cover pron, sedan när hela kragen är vändsydd och färdig så syr jag en söm på hushållsmaskinen några mm från nedre kanten. På detta sett tycker jag att jackans insida även blir snygg. Detta kantband måste sys innan kragen vändsys.

 Krage och blixtlås färdigsytt, nu är det bara att färdigställa resterade på jackan.


Jag hoppas detta kan vara till hjälp och att ni förstår annars får ni gärna fråga på =)
Ha de gott!

9 kommentarer:

Emilia sa...

Vilken härlig fleecetröja!

Kristin sa...

Vilken snygg jacka. Har själv funderat på något liknande till sonen men med stjärnor på armbågarna. När jag såg din blev kag ännu mer sugen på att sy den.

James Pattern Design sa...

Tack snälla för fin beskrivning med bilder !!! Blir alltid glad av sådana :) fint och inspirerande !

Alice BraLLan sa...

Åh vad bra! Detta skall jag läsa i lugn och ro. Stiligt.

Unknown sa...

Å vilken bra TUT!

Pernilla sa...

Tack snälla! Så bra att ni gillat den =)

maria syr och så vidare sa...

Superfin jacka! Verkligen fint med detaljerna!

Fangoria sa...

Hur fint som helst! Och den där fleecejackan är bra mycket snyggare än köpes! ;o)

Suss sa...

Toppentutorial! Jag har köpt fleece och vill sy fleecejackor till barnen så detta var väldigt passande. Gillar inte heller luvor utan vill ha ståkrage.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin